Agrometeo: Suprafețe întinse cultivate cu porumb se confruntă cu seceta pedologică, în diferite grade de intensitate

agricultura-seceta Conținutul de umiditate din solul agricol, în cultura porumbului, va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute pe majoritatea suprafețelor, seceta pedologică având diferite grade de intensitate, de la moderată la extremă, se precizează în prognoza agrometeorologică întocmită de Administrația Națională de Meteorologie /ANM/, valabilă pentru intervalul 22-28 iulie.

În acest context, procesele vegetative ale culturilor de câmp și pomi-viticole vor fi mai intense în majoritatea regiunilor, în special pe suprafețele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. De asemenea, din cauza menținerii temperaturilor maxime din aer peste pragurile biologice critice de rezistență ale plantelor (30-32 grade Celsius) se va semnala în continuare fenomenul de ofilire temporară și răsucire a frunzelor în orele de amiază, îngălbenirea și uscarea parțială a aparatului foliar, precum și forțări stadiale, îndeosebi pe arealele cu deficite de umiditate în sol.

Sub aspect fenologic, grâul de toamnă ajuns la maturitatea deplină se va recolta de pe ultimele suprafețe, iar culturile tardive își vor continua maturitatea în ceară și deplină (30-100%).

Floarea-soarelui, semănată în perioada optimă, va parcurge formarea/creșterea calatidiului (20-100%), înflorirea (10-100%) și maturitatea în ceară (10-50%), în timp ce porumbul va înregistra formarea paniculului (60-100%), înflorirea/mătăsirea (10-100%), precum și începutul maturității în lapte (10-20%).

Potrivit specialiștilor ANM, în principalele bazine specializate, sfecla de zahăr se va afla la înfrunzire (21-35 frunze), alungirea/îngroșarea axei hipocotile (70-100%) și acumularea zahărului în rădăcină, iar la cartof se va semnala formarea/creșterea lăstarilor laterali (80-100%), tuberizarea (50-100%), butonizarea și înflorirea (20-100%) și veștejirea vrejilor (10-100%) la soiurile timpurii.

De asemenea, în majoritatea plantațiilor, pomii fructiferi vor parcurge creșterea fructelor/rodului, acumularea zahărului, iar la fructele de sezon se va continua maturarea și recoltarea. Vița-de-vie va înregistra creșterea lăstarilor și a frunzelor, formarea și creșterea boabelor. În zilele cu precipitații, lucrările agricole în câmp (recoltare, erbicidări, prașile manuale, tratamente fito-sanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale etc.) vor fi sistate temporar.

Conținutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura de porumb, va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică având diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică și extremă, în Crișana, Maramureș, Moldova și Dobrogea, pe suprafețe agricole extinse din Banat, Oltenia, Muntenia, vestul Transilvaniei. Totodată, în cea mai mare parte a Transilvaniei, nordul și nord-vestul Munteniei, local în centrul, sudul și estul Olteniei, izolat în vestul Banatului, aprovizionarea cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare și apropiate de optim.

Din punct de vedere termic, perioada se va caracteriza printr-o vreme călduroasă, chiar caniculară, în aproape toată țara.

Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 19 și 32 de grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind între un grad și 8 grade Celsius față de normalul perioadei, la nivelul întregii țări. În timp ce maxima aerului se va încadra între 28 și 39 de grade Celsius, minimele vor oscila între 9 și 25 grade Celsius, în cea mai mare parte a zonelor agricole.

Cu toate acestea, prognoza menționează că sunt posibile ploi locale sub formă de aversă, însoțite de descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, în cea mai mare parte a regiunilor, iar izolat vor fi condiții de producere a grindinei.

Sursa: AGERPRES


IBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ItalySpainEnglish