Agricultura românească, monitorizată prin satelit

fonduri-europene-p Ministerul Agriculturii vrea să pună la punct un sistem prin care va monitoriza câte cereale, legume și fructe produc fermierii români pe cele zece milioane de hectare arabile. Un astfel de program controlat prin satelit interpretează radiațiile electromagnetice emise de lumina dată de soare și căldură emanată de pământ și oferă date despre producția de pe o anumită suprafață.

Ar trebui ca în acest an de tehnocrați, cât îl avem, să punem la punct sistemul. Fără date bune despre cât producem, cât importăm și cât exportăm noi nu știm niciodată care este situația agriculturii românești în realitate. Un stat civilizat trebuie să dețină datele necesare”, spune Achim Irimescu, ministrul Agriculturii.

Un astfel de sistem ar reduce și evaziunea fiscală din domeniu. Estimarea recoltei este importantă și pentru că de ea depind și prețurile pe care le obțin fermierii pentru cerealele vândute.

Ne-ar informa și pe noi corect, s-ar aranja piața și nu am mai sta pe o piață sălbatică, să importăm mai mult decât trebuie sau să exportăm mai mult decât trebuie. Pentru a nu mai fi diferențe între realitatea din teren și acele declarații luate de până acum cu tot ce înseamnă producțiile agricole obținute”, spune Laurențiu Baciu, președintele Ligii Producătorilor Agricoli.

Chiar agricultorii sunt cei care susțin ca informațiile procesate de funcționari diferă de cele obținute de ei. Spre exemplu, în vară, în timp ce oficialii au anunțat că s-au strâns 7,4 milioane de tone de grâu, mai mult decât anul trecut, fermierii susțin că producția a fost una mult mai mică, din cauza ploilor dese.

În prezent, sunt trei instituții care oferă date despre suprafața deținută de un agricultor – oficiul de cadastru, comisia locala de la Primărie și firma angajată de Ministerul Agriculturii pentru a controla câteva mii de fermieri anual cu ajutorul unui program de teledecție prin satelit, spun asociațiile de fermieri. Statul a plătit pentru asta câteva milioane de euro în ultimii ani.

Diferențele găsite la cei care măsoară, dacă sunt prea mari, pot deveni anumite subrafețe neeligibile la subvenție”, afirmă Laurențiu Baciu, președintele Ligii Producătorilor Agricoli.

Pentru că terenurile agricole nu sunt trecute în cadastru și nu au limite clare, iar unii fermieri au declarat suprafețe mai mari decât dețin, România va da înapoi 600 de milioane de euro, din subvențiile alocate perioadei 2007-2013.

Sursa: Digi24.ro


IBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ItalySpainEnglish