Administratia publica locala va atrage fonduri europene pentru o prioritate a Regiunii CENTRU!

business-opening In contextul dezbaterilor publice asupra prioritatii de investitii 6.1, din cadrul Axei Prioritare 6 – Imbunatatirea infrastructurii rutiere de importanta regionala, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a organizat, la Alba Iulia, o intalnire de lucru a presedintiilor consiliilor judetene de la nivel regional. Principala tema a discutiilor a vizat analizarea Ghidului specific privind Prioritatea de investitii 6.1 a POR 2014-2020 si pregatirea unui punct de vedere comun cu privire la comentariile ce urmeaza a fi transmise la AMPOR pe acest domeniu. Prioritatea de investitii 6.1 urmareste ”Stimularea mobilitatii regionale prin conectarea nodurilor secundare si tertiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multimodale”, prin noul Program Operational Regional 2014-2020, adica atragerea de fonduri europene pentru investitii pentru reabilitarea si modernizarea drumurilor judetene si crearea de legaturi cu reteaua de transport europeana.

Spre deosebire de precedenta perioada de programare, 2007-2013, prin care au mai fost finantate investitiile locale si regionale in dezvoltarea infrastructurii de transport rutier, Prioritatea de investitii 6.1 din POR 2014-2020 va finanta modernizarea si reabilitarea  retelei de drumuri judetene (inclusiv poduri si podete, acces la proprietati – aflate in domeniul public), care asigura conectivitatea, directa sau indirecta cu reteaua TEN-T; construirea unor noi segmente de drum judetean pentru conectarea la autostrazi sau drumuri expres; constructia/modernizarea variantelor ocolitoare cu statut de drum judetean, ce vor face parte din drumul judetean respectiv, construirea/realizarea de sensuri giratorii si alte elemente pentru cresterea sigurantei circulatiei; precum si construirea /modernizarea/reabilitarea de pasaje/noduri rutiere (doar pentru asigurarea conectivitatii directe la autostrazi TEN-T a drumurilor judetene) si construirea pasarelelor pietonale.

Exista cateva diferente importante fata de Programul Operational Regional 2007-2013 si anume ca alocarea fondurilor va fi impartita pe mai multe apeluri, iar finantarea se face in ordinea punctajului obtinut de proiectele depuse, dar se vor putea depune si proiecte care au inceput investitiile dupa 1 ianuarie 2014, dar care nu au fost incheiate din punct de vedere fizic sau financiar la data depunerii cererii de finantare, precum si faptul ca se pot depune mai multe tipuri de proiecte. Pe langa alte cateva noi aspecte de ordin tehnic, este relevant faptul ca sunt eligibile doar drumurile judetene si se urmareste concentrarea investitiilor doar pentru acele drumuri judetene care asigura conectarea la reteaua TEN-T, mai precis a acelor artere cuprinse in liste prioritare aprobate prin Hotarare de catre Consiliile de Dezvoltare Regionala. La nivelul Regiunii Centru lista de proiecte prioritare de infrastructura rutiera finantabile prin POR 2014-2020 a fost aprobata prin Hotararea CDR Centru nr 10/23.06.2015.

”Aceasta intalnire a fost absolut necesara in conditiile in care am discutat concret cu conducerile Consiliilor judetene din Regiune despre modul de elaborare a documentatiilor tehnico–economice pentru proiectele din lista de proiecte prioritare propuse de fiecare judet. In perioada 2007-2013 au fost depuse 46 de proiecte pentru reabilitarea drumurilor judetene, in valoare totala de peste 300 milioane euro. Prin POR 2007-2013 s-a urmarit si modernizarea strazilor urbane, iar in Regiunea Centru am contractat 20 cereri de finantare, prin care se investesc in total peste 150 milioane euro pentru reabilitarea a circa 300 kilometri de artere rutiere.

Acum, pentru noua perioada de finantare, am discutat cu partenerii nostri despre faptul ca toate cererile de finantare vor intra intr-un sistem competitiv de verificare, evaluare si selectie, in urma caruia vor fi finantate doar proiectele care intrunesc toate conditiile de eligibilitate si care in urma evaluarii tehnice si financiare se incadreaza in alocarea apelului respectiv de proiecte. Conform estimarilor noastre, prin cele 14 proiecte din lista aprobata de CDR Centru se vor atrage sume nerambursabile in valoare de circa 130 milioane euro si ar putea fi realizati sau modernizati peste 350 kilometri de drumuri judetene”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Detalii privind Ghidul specific domeniului 6.1 privind reabilitarea infrastructurii rutiere in viitoarea perioada de programare financiara 2014-2020, aflat in prezent in consultare publica si care va fi lansat spre depunerea de proiecte dupa 1 septembrie 2015, pot fi regasite pe site-ul www.regio-adrcentru.ro, Sectiunea POR 2014-2020.

Sursa: ADR CENTRU


IBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ItalySpainEnglish