143 de crame din România, prezentate în premieră, într-o lucrare finanțată de Ministerul Agriculturii

5001_nazwy-gruzinskich-win-chronione_0_2Industria vinului din România, structurată pe cele opt mari regiuni vitivinicole, a fost ”surprinsă” în premieră într-o lucrare complexă, finanțată de Oficiul Național al Viei și Vinului din România, la care s-a muncit mai mult de un an și care cuprinde informații detaliate despre 143 de crame din țara noastră.

“Cartea a fost tipărită deocamdată în doar câteva sute de exemplare, dar va fi disponibilă și publicului larg în rețeaua de librării din România. Este o premieră această lucrare, iar în perioada imediat următoare lucrăm la versiunea în limba engleza, care va fi mult mai elaborată, astfel încât să putem promova în România ceea ce a reușit această industrie din fondurile proprietarilor, dar și cu ajutorul fondurilor europene. Industria vinului și cramele din România s-au dezvoltat foarte mult în ultimul timp și de aceea cred că românii trebuie să cunoască aceste lucruri. Cartea nu cuprinde doar obiective de producere a vinului ci și obiective turistice. Intenționez să fac un tur la mai multe crame din România, mai ales că despre multe chiar nu știam, pentru că trebuie să vorbim mai mult despre această industrie atât la nivel național, cât și internațional”, a declarat, marți, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, la lansarea volumului “Cramele din România”.

Acesta a precizat că, în ultimul timp, a crescut foarte mult calitatea producției autohtone de vin, dar și exporturile către țări din afara Uniunii Europene, mai ales în China și SUA, fondurile europene alocate sectorului contribuind cu succes pe segmentul calității.

“Din cauza ploilor, 2014 nu a fost un an foarte bun din punct de vedere al producției de vin, dar, comparativ cu perioada de declin de după 1990, producția este în creștere. Mă bucur că au crescut foarte mult soiurile autohtone, o creștere cu 40%, iar la creșterea calității au contribuit și fondurile europene alocate sectorului. Am avut 210 milioane de euro bani atrași în totalitate în perioada 2007-2013, iar pentru 2014-2020 aceste fonduri au crescut la 250 milioane de euro, adică în jur de 47 de milioane de euro anual”, a subliniat ministrul Agriculturii.

Potrivit sursei citate, investițiile realizate în ultimii ani în sectorul vitivinicol se văd și pe partea de exporturi, care au crescut semnificativ în ultimii ani.

“Vom participa și anul acesta la târguri internaționale de profil, mai ales pe piața din China, care este importantă pentru noi și care a cunoscut o creștere în ultimul an. Exportăm acum și în afara Uniunii Europene, în China și SUA, deși principalii parteneri rămân țările din Uniune, respectiv Marea Britanie, Germania, Olanda. Am înțeles și mă bucur că și în restaurante din Franța anumite vinuri românești sunt în competiție cu vinurile franțuzești sau cu cele din Italia”, a mai adăugat ministrul.

Acesta a menționat că toate informațiile din această lucrare au fost adunate în circa un an de zile, unii producători fiind reticenți în a furniza informații despre suprafețe sau producții pentru că “se gândeau că le vom introduce într-o bază de date pentru impozitare”.

“Pasul următor este să construim un drum al vinului, nu poate doar statul să o facă, dar pot ONG-urile sau chiar producătorii să deruleze astfel de programe, pentru că sunt bune din punct de vedere al vânzărilor, dar și turistic”, a arătat șeful MADR.

Finanțatorul lucrării — Oficiul Național al Viei și Vinului din România — se află în subordinea Ministerului Agriculturii, lucrarea fiind redactată de Cătălin Dan Boboc, președintele Asociației Degustătorilor Autorizați din România, de Cătălin Păduraru și Daniela Păcuraru, critici de vin și inițiatorii concursului International Wine Contest Bucharest.

La evenimentul de lansare au mai participat ministrul Sănătații, Nicolae Bănicioiu, și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Datele publicate de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIVV) arată că producția de vin a României a scăzut cu 20% în 2014, până la 4,093 milioane hectolitri, de la 5,113 milioane hectolitri, în 2013, dar, cu toate acestea, România ocupă în continuare locul 12 în topul celor mai mari producători mondiali de vin.

În Uniunea Europeană, România se află pe locul 5 din punct de vedere al suprafeței cultivate cu viță de vie, după Italia, Spania, Franța și Portugalia, și pe locul 6 la producția de vinuri.

Anul trecut, România a exportat 10.513 tone de vin, în valoare de 19,4 milioane de euro, în timp ce importurile au fost de 34.157 de tone și pentru ele s-au cheltuit 36 de milioane de euro.

Sursa: AGERPRES


IBD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ItalySpainEnglish